Ιστορικό ενδιαφέρον

Ιστορικό ενδιαφέρον

Ο Πύργος του ποιητή Γ. Δροσίνη
Στις Γούβες βρίσκεται ο γνωστός πύργος των Γουβών, που αργότερα έγινε ιδιοκτησία του γνωστού ποιητή Γεωργίου Δροσίνη. Το οίκημα χρονολογείται μετά το 1800 και κατασκευάστηκε από τον Ιμπραήμ Αγά. Σήμερα ο πύργος ανήκει στο Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού και τα τελευταία χρόνια λειτουργεί ως μουσείο, με μια ενδιαφέρουσα λαογραφική συλλογή.

Τα Οχυρά Μεταξά Γουβών
Σε λόφο ανατολικά της παραλίας του χωριού, την δεκαετία του 1930 κατασκευάστηκαν τα ιστορικά οχυρά των Γουβών για τον έλεγχο της εισόδου του Βόρειου Ευβοϊκού κόλπου. Η επιλογή της θέσης έγινε από το Μεταξά στα πλαίσια κατασκευής οχυρωματικών έργων πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Την περίοδο 1941-1944 χρησιμοποιήθηκαν από τους κατακτητές. Σήμερα υπάρχουν ερείπια των οχυρωματικών αυτών κατασκευών.

Ο Ταύρος των Ωρεών
Bρέθηκε τον Αύγουστο του 1965, στη θάλασσα, κατά τη διάρκεια εργασιών επέκτασης του λιμανιού. Πρόκειται για ένα ολόγλυφο ανάθημα φυσικού μεγέθους που παριστάνει ταύρο σε στάση επίθεσης. Είναι κατασκευασμένος από λευκό μάρμαρο και ζυγίζει περίπου 4,8 τόνους. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σε όγκο και βάρος γλυπτά που έχουν βρεθεί στον ελλαδικό χώρο.

Η Μαυροελιά του Αρτεμισίου
‘Η αλλιώς Ελιά Μαυρομανδηλα… είναι από τις παλιότερες ελιές του κόσμου. ‘Έχει χρονολογηθεί στα περίπου 2500 χρονών. Με έναν κορμό με διάμετρο 5 μετρά. Θα το βρείτε στο Αρχαίο οικισμό του χωρίου Αρτεμισίου 2,5 χμ από το Πευκί.